TOP10 ročníku 2001

31.07.2023

Stejně jako v minulých letech jsme pro vás přichystali žebříček 10 nejlepších hráčů jednotlivých ročníků. Již jsme představili ročníky 200520042003 a 2002 dnes odtajníme první polovinu TOP10 hráčů ročníku 2001.  Výsledky vzešly z hlasování naší redakce a dalších 10 osobností, které jsme oslovili. U jednotlivých hráčů vždy naleznete i loňské pořadí v tomto žebříčku. Sledovali jsme působení hráčů v Národní lize, v 1. lize, ale největší vliv samozřejmě měly starty v Superlize. V základní části nejvyšší soutěže se letos v zápisech o utkání objevilo 19 hráčů ročníku 2001 a k nim se přidali 4 brankáři. 

foto: Jakub Platenik
foto: Jakub Platenik

1. místo (1.)

Filip Langer (FBC Kalmarsund/Storvreta IBK)

Přestože si asi svou druhou sezonu v Kalmarsundu představoval lepší, stejně to Filipu Langerovi stačilo ke kralování ve svém ročníku. Konkurenti sice byli blízko, ale lze očekávat, že v dresu aktuálního šampiona SSL český centr opět ožije. 

2. místo (3.)

Jakub Buršík (FbŠ Bohemians)

47 branek v základní části a dalších 12 v play off mluví za vše. Buršík prožil skvělou sezonu, která ho katapultovala až k branám reprezentace. Teď bude zajímavé sledovat, zda se na podobná čísla dostane i bez spolupráce s Filipem Formanem.

3. místo (2.)

Lukáš Kříž (Tatran Střešovice/EräViikingit)

V těsném souboji o 2. místo byl možná handicapem superfinálová absence. Juniorský mistr světa nyní opouští Tatran a s českou kolonií bude stavět na nohy finského giganta. Zároveň se dají čekat pravidelné pozvánky do seniorské reprezenatce.

4. místo (5.)

Rostislav Gattnar (1. SC Vítkovice)

V našem žebříčku stoupl, přestože si meziročně pohoršil o 10 kanadských bodů. Pozici prvního praváka ve Vítkovicích pomalu přebírá Adam Zubek a bude zajímavé sledovat, jak si starší z bratrské dvojice poradí s možným úbytkem hracího času.

5. místo (6.)

Adam Šmíd (Sokoli Pardubice/1. SC Vítkovice)

Velkou výzvu má před sebou šikovné křídlo z Pardubic. Ve Vítkovicích bude muset svou pozici obhajovat zápas co zápas a samozřejmě mu klesne i hrací čas. Pokud i přesto udrží bodovou laťku z letoška, bude to pro Vítkovice terno.

6. místo (4.)

Dominik Beneš (Florbal MB)

Kdyby se počítala pouze základní část, nacházel by se asi ještě níže. V play off však jeho role v týmu stoupla a předváděl výkony, které si od něj v Boleslavi představují. Jeden z největších českých talentů musí vydržet zdráv, aby se mohl konečně zařadit mezi ty úplně nejlepší domácí hráče.

7. místo (7.)

Radim Slunečko (FLORBAL CHODOV)

Nenápadný obránce dostává na Chodově hodně příležitostí. V uplynulé sezoně hrál v průměru více než 22 minut na zápas a připsal si i solidních 12 bodů. Bude zajímavé sledovat, zda udrží stoupající tendenci i v nové sezoně.

8. místo (9.)

Ondřej Sidunov (1. SC Vítkovice)

Pracovitý univerzál si stále odehraje to svoje a jeho role v týmu je nezastupitelná, přesto se možná čekalo, že už bude ve své kariéře dál. V sestavě se před něj dostali další mladíci a Sidunov tak ustrnul, což je vidět na bodech i odehraném čase.

9. místo (8.)

Martin Haleš (SOKOLI Pardubice)

Také juniorský mistr světa z Halifaxu měl nakročeno dál než se momentálně nachází. Každý rok se spekuluje o jeho odchodu z Pardubic, ale Haleš stále setrvává a místo kroku mezi elitu si musí hlídat záda ve východočeském klubu.

10. místo (-)

Marek Fryš (BLACK ANGELS)

Každý rok Blaci vytáhnou nějakého zajímavého hráče. Letos můžeme do této kategorie zařadit Marka Fryše. Zaznamenal 23 bodů a nyní po odchodu Jakuba Bočka bude potřeba ještě mnohem víc.

Loňský žebříček naleznete ZDE